Zöldhulladék

2015.11.13.

Válogatni egyszerű
Zöldhulladék

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapjaink természetes része, de tudunk-e minden fontosat erről a rendszerről? Cikksorozatunkban példákkal, gyakorlati tudnivalókkal tesszük vonzóbbá az otthoni válogatást.

A zöldhulladék kezelése nemcsak a kerttel rendelkező háztartások feladata, hanem az önkormányzati szabályozás értelmében, az ingatlan előtti területen élő fák után is össze kell gyűjteni és kezelni kell a lehullott leveleket.

A tavaszi és az őszi időszakban cégünk is zöldhulladék-gyűjtést szervez: a szolgáltatási területünkön élő, hulladékgazdálkodási díjat fizető lakosok vehetik igénybe ezt a lehetőséget. A megvásárolt emblémás zsákokat telefonos bejelentés után, ütemezett rendben elszállítjuk és a Harkai úti komposztáló-telepre szállítjuk. Itt aprítás után, gépi segítséggel prizmákba rendezve kezdődik a zöldhulladék érlelése.

A számítógép-vezérlésű folyamat végén magas tápanyagtartalmú, egységes állagú, az erdei földre emlékeztető szagú komposzt áll elő, amit a felhagyott hulladéklerakó takarására használunk.zold

Az emblémás zöldhulladékgyűjtő-zsákokba lomb, levágott fű és apró ágnyesedék helyezhető el. A zsákokat az STKH kéthetente szállítja el a házak elől.

Zöldhulladék saját gépjárművel való beszállítására is van lehetőség a Harkai úti szelektív központban. Lakossági ügyfeleink évente 6 alkalommal ingyenesen is lerakhatják a zöldhulladékot.

Tipp: érdemes próbálkozni a kerti komposztálással, hogy értékes tápanyaggal dúsíthassuk a termőföldet.