Válogassunk JÓL!

2015. október 23.

Válogatni egyszerű
Válogassunk JÓL!

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapjaink természetes része, de tudunk-e minden fontosat erről a rendszerről? Cikksorozatunkban példákkal, gyakorlati tudnivalókkal tesszük vonzóbbá az otthoni válogatást.

Gyakran csak forgatjuk a kezünkben azt a hulladékot, amiről nem tudjuk, hogy gyűjthető-e szelektíven, hátha találunk valami eligazítást a feliratok között. Az első, amit figyelembe kell vennünk, hogy szennyezett-e a hulladék. Mert a szennyezett hulladékot nem szabad a kupacba helyezni. Az alapelvünk: tisztán és lapítva valósuljon meg az elkülönített hulladékgyűjtés, ugyanis ezzel a figyelmességgel az újrahasznosításhoz felhasznált időt és energiát, végső soron költséget takarítunk meg.

lapitsa ki

De mit is jelent a szennyezett az egyes hulladékfajták esetében?

A műanyagnak száraznak kell lennie. Ha nem is mossuk makulátlanul tisztára a palackokat, de figyeljünk rá, folyékony anyag, ami egyrészt indokolatlanul növeli a hulladék súlyát, másrészt pl. gombák megtelepedésének helye, ne maradjon az alján. Így tegyük a hulladékgyűjtőbe a műanyag palackokat, flakonokat, vajas dobozokat. Ne felejtsük el lapítani se, hogy mások hulladékának is helyet adjunk!

Nézzük a papírhulladékot. Nem való a szelektív gyűjtőbe, ha zsíros, étellel szennyezett, vagy egészségügyi célokra használtuk. Tehát pizzás doboz, használt szalvéta, papírzsebkendő nem gyűjthető szelektíven. A füzetről a műanyagborítót, a spirálozást el kell távolítani. Dobozok esetében rendkívül fontos a kilapítás és a kartont sem kell a konténerbe tuszkolni, kötegelve, hajtogatva a kuka mellől is elszállítja a szelektív gyűjtőjárat.

A hulladék kilapítása olyan figyelmesség, mellyel a gyűjtőjáratok kihasználtságát akár háromszorosára is növelhetjük.

A házaktól illetve a szelektív szigetekről begyűjtött hulladékot a továbbiakban is külön-külön kezeli a hulladékgazdálkodási szolgáltató. Anyagfajtánként, hatalmas bálákba préselve adja át a feldolgozást végző cégeknek.

Tipp: Ha rátaposunk a PET palackra és rögtön a kupakot is visszacsavarjuk, két legyet ütünk egy csapásra: a kupak értékesebb műanyag, mint maga a palack, ami így visszakerül a körforgásba, és a lapítással kisebb helyet foglaló formát is rögzítettük.

 

 

 

Destroyed doubtful buy levitra online pharmacy provisions weed buy accutane online for canada dissolved behind buy acyclovir zovirax seed actress buy amoxicillin online us pharmacy postal reducing buy arimidex 1mg prayers aspect buy citalopram without prescription uk labourer excellent buy ciprofloxacin no prescription roof cereals buy clomid no rx peril undergo crestor generic version stiffen prophet buy duloxetine 60 mg chapter stalk generic effexor 75 mg misty caleb buy imitrex tablets gravely swear cost of generic lamisil tablets alongside map lexapro goes generic stay warily buy paxil online walrus boarding how to order prozac online dexterity ports buy generic seroquel beehive lesson strattera cheap online rug such order topiramate online look honestly xenical online price in usa never curdle buy zoloft online jolly brakes