Óvatosan a belterületi égetéssel

Óvatosan a belterületi égetéssel

 

égetés

 

Március 5-én életbe lépett az új tűzvédelmi rendelet, amely tiltja a szabadtéri égetést.

A rendelet az élet és értékvédelemre hivatkozva kimondja, hogy a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Hogy miért volt erre szükség? Az elmúlt években a tavaszi időszakban jelentős mértékben nőtt a szabadtéri tűzesetek száma, melyek jelentős anyagi károkkal jártak, és emberéletet is veszélyeztettek.

Ezenkívül van egy egészségi, környezetvédelmi szempont is.

Hazánkban bevett szokás az avar és egyéb kerti hulladékok égetése, aminek környezet és egészségkárosító hatásaival kevesen számolnak. Általában leveleket, fűnyesedéket, gallyakat szórunk a tűzbe, amiből égetés során hamu keletkezik. A hamu nagy mennyiségben rombolja a talaj humuszkészletét.

A levegőt is szennyezi a zöldhulladék égetése, mivel alacsony a tűz hőmérséklete, így a gallyak, levelek csak félig vagy nem is égnek el, ennek következtében pedig szén-monoxid szabadul fel. Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égetésével annyi szállópor keletkezik, mintha 250 autóbusz 24 órán keresztül folyamatosan közlekedne.

Kezdődik a tavaszi nagytakarítás, az udvarok, kertek rendbetétele. Mit tudunk tenni a növényi hulladékkal?

Alternatívát jelent a komposztálás, mellyel értékes humuszt nyerhetünk a földnek és a légszennyezést is elkerüljük.

Sopron és a térség lakói a növényi hulladékot, az arra kijelölt zöldhulladék zsákban is összegyűjthetik. Az STKH április 7-én kezdi meg a zsákok elszállítását a megadott napokon.

Mit kell ahhoz tennünk, hogy a mi hulladékunkat is elvigyék?

Először is szükségünk van egy zöldhulladék-gyűjtő zsákra, amit 200 forintos áron beszerezhetünk a Zöld Állomás környezetbarát üzletben, majd fel kell hívnunk a zsákon is megtalálható 99/506-483-as telefonszámot, ahol meg kell mondanunk melyik napon szeretnénk elszállítatni zöldhulladékunkat. Sopronban, áprilisban és májusban is két-két nap áll rendelkezésünkre: április 7., április 21., május 5. és május 19.

Az égetéstől egyébként a bírságok is elvehetik a kedvünket, hiszen a kivethető összeg akár a félmillió forintot is elérheti. A jogszabály szerint a helyi önkormányzat bizonyos időszakokra felmentést adhat rendeletben, kizárólag belterületre vonatkozóan. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának rendelete szerint, áprilisban és májusban, valamint októberben és novemberben, hétfőtől péntekig reggel 8 órától este 6 óráig égethetjük a kerti hulladékot belterületen. Ha valaki nem a rendeletnek megfelelően jár el, 5.000 – 50.000 forintig terjedő helyszíni bírságra számíthat, amit a mezőőr vagy a közterület felügyelő szabhat ki. Az Igazgatási Osztály bírsága akár a 150.000 forintot is elérheti.