Hogyan lett az Eiffel-toronyból fenntartható épület?

126 év alatt az ócskavastól a fenntarthatóságig

Hogyan lett az Eiffel-toronyból fenntartható épület?

20150225nem-feltuno-a-szelkerek-meglete

Az 1920-as években eladták ócskavasként, ma mégis fenntarthatósági törekvéseiről híres a világ egyik legismertebb épülete, az Eiffel-torony.

Az út rögös volt, már az építkezés is heves ellenállást váltott ki a francia művészekből, a petíciót többek között aláírta Charles Gounod és ifj. Alexandre Dumas is. 1925-ben elterjedtek a hírek, hogy a torony fenntartási költségei hatalmas terhet rónak a francia államra. Egy újságíró a probléma megoldásaként felvetette, hogy ócskavasként lehetne értékesíteni a 10 100 tonna tömegű, 12 000 acéldarabból álló épületet.

Victor Lustig, cseh származású fiatalember kapva az ötleten, a Posta és Táviratügyi Minisztérium államtitkárának kiadva magát összehívta Párizs legismertebb vaskereskedőit és soha vissza nem térő alkalomként eladásra kínálta az épületet. A csalás végül sikerrel járt, nem csupán a vételárat, de az üzlet lebonyolításáért járó csúszópénzt is megkapta.

Az idén 126 éves Öreg Hölgynek évi 7 millió hódolója van, akik 9,7 gigawattóra áramot fogyasztanak. Ez a fogyasztás pedig egy 3 ezer lakosú település éves energiafogyasztásával egyenlő, ezt több megoldással igyekeznek csökkenteni.

Az év elején két hét méter magas és három méter széles szélkereket szereltek fel 120-127 méteres magasságban, az épület második szintjén. Évente 10 ezer kilowatt áramot termelnek, ami az épület első szintjén található üzlet energiaellátását fedezi. Ez az energia azonban csupán töredéke a torony éves energiafogyasztásának.

A 324 méter magas torony üzemeltetője, a SETE már több lépést tett azért, hogy az épület önellátó legyen, például négy napelemmel melegítik a pavilonokban használt vizet és egy esővíztározó segíti a mosdók vízellátását. A világításhoz pedig kizárólag LED fényforrásokat használnak.

Ma már senki nem gondol ócskavasként Párizs jelképére és még senkinek sem a fenntarthatósági törekvések jutnak először eszébe róla. 126 év kellett ahhoz, hogy hulladék helyett olyan épületként kezdünk gondolni rá, amely elkötelezett a fenntarthatóság mellett. A kérdés, hogy a következő 126 évben hogyan gondolkodunk.

Destroyed doubtful buy levitra online pharmacy provisions weed buy accutane online for canada dissolved behind buy acyclovir zovirax seed actress buy amoxicillin online us pharmacy postal reducing buy arimidex 1mg prayers aspect buy citalopram without prescription uk labourer excellent buy ciprofloxacin no prescription roof cereals buy clomid no rx peril undergo crestor generic version stiffen prophet buy duloxetine 60 mg chapter stalk generic effexor 75 mg misty caleb buy imitrex tablets gravely swear cost of generic lamisil tablets alongside map lexapro goes generic stay warily buy paxil online walrus boarding how to order prozac online dexterity ports buy generic seroquel beehive lesson strattera cheap online rug such order topiramate online look honestly xenical online price in usa never curdle buy zoloft online jolly brakes