A környezetnek nem jó az egyszerhasználatos!

2015. november 19.

Válogatni egyszerű
A környezetnek nem jó az egyszerhasználatos!

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapjaink természetes része, de tudunk-e minden fontosat erről a rendszerről? Cikksorozatunkban példákkal, gyakorlati tudnivalókkal tesszük vonzóbbá az otthoni válogatást.

A hulladék csökkentésének egyik lehetősége, hogy a meglévő tárgyainkat addig használjuk, míg az valóban nem jó már semmire sem. Különösen így van ez a csomagolóanyagok esetében, mert rengeteg használunk belőlük és ennek nagy részét sajnos teljesen értelmetlenül. Vegyük pl. az ásványvíz esetét, ami szinte minden bevásárlás tartozéka (miközben az ország más részében lakók legendásan finomnak ismerik a soproni „csapvizet”). PET palack, kupak. Aztán zsugorfólia a hatos-csomagoláshoz, hogy közelítsünk a téglatest formához. Így már majdnem elértük az ideális helykihasználást, az áru raklapra helyezhető. Újabb zsugorfólia, esetleg műanyagpántok, hogy emelni, átrakni lehessen a bálás árut. Ezzel csak nagyon szűken vettük az ásványvíz körüli csomagolóanyagokat, de így is lehet látni, hogy fél liter víz után is mennyi a hulladék. És akkor még a magamutogató, termékreklámozó csomagoláscsodákat nem is említettük.

trash cartoon,Mehmet Zeber no.01

Talán még kevesen gondolták végig, igen régi, rossz örökségről van szó, ha az „egyutas” csomagolás kapcsán. A görög, vagy római amforák azért maradtak ránk óriási mennyiségben, mert a korabeli technológia nem tette lehetővé tisztításukat, a korabeli logisztika pedig nem tette hatékonnyá a visszagyűjtésüket. Lerakásra kerültek a városok tövében, az udvarok sarkában.

A kezeletlen csomagolási hulladék komoly környezeti terhelést jelent.

Használjuk többször a bevásárlószatyrot, használjuk, ami újratölthető, kerüljük az „agyoncsomagolást”

Tipp: az újrahasznosítás mellett az újrahasználat is kiváló módja a környezet kímélésnek. Akár új funkciót is adhatunk a tárgyaknak, a kreatív ötletek megvalósítása időtöltésnek sem utolsó.

Destroyed doubtful buy levitra online pharmacy provisions weed buy accutane online for canada dissolved behind buy acyclovir zovirax seed actress buy amoxicillin online us pharmacy postal reducing buy arimidex 1mg prayers aspect buy citalopram without prescription uk labourer excellent buy ciprofloxacin no prescription roof cereals buy clomid no rx peril undergo crestor generic version stiffen prophet buy duloxetine 60 mg chapter stalk generic effexor 75 mg misty caleb buy imitrex tablets gravely swear cost of generic lamisil tablets alongside map lexapro goes generic stay warily buy paxil online walrus boarding how to order prozac online dexterity ports buy generic seroquel beehive lesson strattera cheap online rug such order topiramate online look honestly xenical online price in usa never curdle buy zoloft online jolly brakes