A hulladékot továbbválogatjuk

2015.11.12.

Válogatni egyszerű
A hulladékot továbbválogatjuk

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapjaink természetes része, de tudunk-e minden fontosat erről a rendszerről? Cikksorozatunkban példákkal, gyakorlati tudnivalókkal tesszük vonzóbbá az otthoni válogatást.

A szelektív gyűjtőszigetekről, a társas házak gyűjtőedényeiből és a háthoz menő szelektív hulladékgyűjtő-zsákokból a hulladék Sopronban a Harkai úti szelektív válogatóközpontba kerül. A kukásautók „leürítik” a telepre szállított hulladékot, és elkezdődnek az újrahasznosításhoz vezető eljárások.

Ebben az évben kezdte el működését a szelektív válogatómű, ami egy hatalmas futószalagrendszer. Erre kerül fel gépi segítséggel a telepre beszállított hulladék, majd emberi közreműködéssel, kézi válogatással különítik el egymástól a feldolgozásra használható hulladékot. Így kerülnek külön konténerbe pl. a PET, az alumínium hulladék, a műanyagflakonok és a tetrapack dobozok vagy a nylonzacskók is. A fajta szerint szétválogatott hulladékból tömör kockákat készít a bálázó gép, ezek 3-600 kg súlyú, könnyen szállítható elemek.

DSC_0352

A hulladékbálákat a szelektív központban tárolják, majd kamionokon elszállítják a feldolgozó üzemekbe. A műanyaghulladékot sárvári, a papírhulladékot dunaújvárosi, míg az aludobozokat soproni cég szállítja el feldolgozásra. Minél tisztább a hulladék, annál többet ér a piacon. Ezzel bevétellel az egyelőre rendkívül költséges szelektív hulladékgyűjtési rendszer költségei csökkenthetők.

A szelektív hulladékgyűjtés során visszagyűjtött hulladék válogatás után értékesítésre kerül, a hasznosító cégek értékes másodalapanyagot készítenek belőle.

Mivel emberek válogatják a hulladékot, nagyon fontos az odafigyelés az otthoni gyűjtés során, hiszen minden nem odavaló szennyezéssel, akár poénból elhelyezett szeméttel kellemetlen helyzetet idézünk elő azok számára, akik ezzel foglalkoznak.

Tipp: az Új Utca Kukafesztiválon egy mini válogatómű mellett bárki kipróbálhatja, hogyan is működik a telepen belüli válogatás.

Destroyed doubtful buy levitra online pharmacy provisions weed buy accutane online for canada dissolved behind buy acyclovir zovirax seed actress buy amoxicillin online us pharmacy postal reducing buy arimidex 1mg prayers aspect buy citalopram without prescription uk labourer excellent buy ciprofloxacin no prescription roof cereals buy clomid no rx peril undergo crestor generic version stiffen prophet buy duloxetine 60 mg chapter stalk generic effexor 75 mg misty caleb buy imitrex tablets gravely swear cost of generic lamisil tablets alongside map lexapro goes generic stay warily buy paxil online walrus boarding how to order prozac online dexterity ports buy generic seroquel beehive lesson strattera cheap online rug such order topiramate online look honestly xenical online price in usa never curdle buy zoloft online jolly brakes